Samsun’da uyguladığı sosyal projelerle bilinen Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği (KAYUDER), Samsun’un Alaçam ve Vezirköprü ilçelerinde uyguladığı “Eğitim’de Biz de Varız” adlı proje ile Sabancı Vakfı’ndan Altın Yaka Ödülü kazandı. Başarısı nedeniyle Sabancı Vakfı desteğiyle Mentornity Sistemi’ne dahil olan dernek, projesini kendi imkanlarıyla geliştirerek Samsun genelinde uygulamayı hedefliyor.
Samsun Gazeteciler Cemiyeti ve Orta Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Araştırma Geliştirme Kurulu (ARGE) Başkanı, Proje Koordinatörü, Sosyal Hizmet Uzmanı Hicran Karadoğan Kınık, bu başarının Samsun’un az gelişmiş bölgelerindeki kız çocukları için büyük avantaj sağladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Projenin etkisini ve sürdürülebilirliğini sağlamak istiyoruz. Özellikle ilk uygulamada elde edilen başarıdan ve mentor havuzundan yararlanarak, Samsun’un farklı bölgelerinde okulu bırakma riski taşıyan dezavantajlı kız çocuklarına ulaşılması için dernek imkânları ile çalışmalara başladık. Projemizin Samsun genelinde yaygınlaştırılarak başarıya ulaşması için başta Samsun Valiliği olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Proje”den faydalanmak isteyen gençler ve aileleri https://mentornity.com/ebvap-mentorluk-2024/mentees/application web adresinden kayıt yaptırabilir.”
Eğitimde Fırsat Eşitliği
Birinci aşamasını Sabancı Vakfı ile birlikte gerçekleştirdikleri “Eğitimde Biz de Varız” Projesi ile ilgili bilgi veren Proje Koordinatörü Kınık, şöyle devam etti: “Derneğimiz tarafından 2021- 2022 yılları arasında hayata geçirilen Eğitimde Bizde Varız Projemizin amacı, Samsun’un dezavantajlı bölgelerinden Vezirköprü ve Alaçam ilçelerinde sosyo- ekonomik koşullar nedeniyle okulu terk etme riski taşıyan 12-18 yaş arası, ortaokul ve lise çağındaki kız çocuklarının farklı kariyer yolculukları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, başarılı rol model kadınlarla buluşturup, eğitim ve mentorluk desteği vererek güçlendirmek ve nitelikli eğitime devam etmeleri konusunda fırsat eşitliği yaratmaktır.
Dezavantajlı Bölgelere Ağırlık Verildi
Vezirköprü, Alaçam gibi İlimizin dezavantajlı bölgelerinde sosyo- ekonomik koşullar nedeniyle eğitimini yarıda bırakma riski taşıyan 60 kız çocuğun ve ailenin isimleri belirlenerek, projeye dahil edilmeleri sağlanmıştır. Bu isimler Vezirköprü ve Alaçam ilçelerinde yüz yüze gerçekleştirilen 45 günlük alan taraması ile tespit edilmiştir. Hedeflenen sayının (40) yüzde 50 üzerinde kız çocuğu ve aileye ulaşılmıştır. Bu kız çocuklarının özellikle bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında (STEM) kendilerine örnek aldıkları rol modellerinin eksikliğini gidermek, farklı meslek ve uzmanlık alanlarıyla tanışarak kendi kariyerler planlamalarını yapmalarına olanak sağlamak amacıyla, STEM alanında başarılı olmuş 63 rol model kadına ulaşılmış, şeffaf ve katılımcı bir süreçle mentor havuzu oluşturulmuştur. Projeye dahil olan gençler, bu mentor havuzundaki rol model, başarılı kadınlardan eğitim ve mentorluk hizmeti almıştır.
Okula Devam Motivasyonu Arttı
12 hafta boyunca devam eden bu mentorluk görüşmeleri sonunda projede, toplamda 602 saatlik bir mentorluk programı yürütülmüştür. Kariyer planlama, etkin ders çalışma teknikleri, okuma alışkanlıkları gibi kız çocuklarının bireysel ihtiyaç alanlarına göre belirlenen bu görüşmeler sonunda aile ve okul yönetimlerinden alınan feedbackler kız çocuklarının okula devamı konusundaki motivasyonlarının arttığı tespit edilmiştir.”
Ebeveynlere de Farkındalık Eğitimi
Vezirköprü ve Alaçam İlçelerinde yürütülen “Eğitim’de Biz de Varız” Projesi kapsamında 38 kız çocuğuna ‘Kendine Yolculuk’ isimli eğitim programı düzenlendiğini ifade eden Hicran Karadoğan Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayşe Başak Çakır tarafından hazırlanan oyunlaştırma, soru-cevap, tartışma gibi interaktif yöntemlerin kullanıldığı programda, kız çocuklarının kendilerini keşfetmelerini, bireysel motivasyonlarını artırmaları ve kariyer planlama süreçlerine yönelik becerilerini geliştirmeleri hedeflemiştir. Doç. Dr. Yaşar Barut tarafından gerçekleştirilen aile eğitimlerinde ise ‘kız çocuklarının eğitimde devamlılığının önemi, eğitimde cinsiyet eşitliği ve çocuk hakları’ konuları ele alınarak 54 ebeveynin farkındalıkları geliştirilmiştir.”
Amaç Toplumsal Yaşam Kalitesini Yükseltmek
Kısa adı KAYUDER olan Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği; toplumsal kalkınma ve sürdürülebilir büyümenin yakalanması, toplumsal refah ve yaşam kalitesini artırılması ve insan kaynaklarının güçlendirilmesi için, yeni fikirlerin, projelerin ve düşüncelerin hayata geçirilmesini sağlamak ve bu kapsamda, sivil toplum kuruluşları, mesleki örgütler, şahıs kurumları, kamu ve yerel yönetimler ve tüm taraflarla işbirliği yapmak amacıyla 2010 yılında kuruldu. SAMSUN OLAY
samsun olay
Kokarca istilasında 7 yıllık ihmal