Hüseyin Kömür BHA/TOKAT
Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın SpaceX’le seyahati, Tokat’ta Yağıbasan Medresesi’nde kurulan ekrandan takip edildi. 1150’li yıllarda Danişment Sultanı Nizameddin Yağıbasan tarafından yapılan medresede Anadolu’nun ilk “ilm-i felek” (astronomi) dersleri verildi. ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’da TSİ 00.49’da gerçekleştirilen o anlar tüm Türkiye’de canlı bağlantılarla ekranlara geldi. Canlı bağlantı noktalarında Tokat’ta yer aldı.
Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu Medreseyi ön plana çıkarttı
Roketin fırlatılma anlarını, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan, Cüneyt Aldemir, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, il protokolü ve vatandaşlar Anadolu’nun en eski üniversitelerinden birinde seyretti.
12. yüzyılda Danişment Beyliği’nden Nizameddin Yağıbasan’ın yaptırdığı ilm-i felek -astronomi, gök bilimi- ve tıp eğitimleri verilen Yağıbasan Medresesi’nde canlı yayında takip etti.
Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, burada yaptığı konuşmada, “900 yıl önce inşa edilmiş bu rasathane, bilim merkezi, aynı zamanda büyük ve önemli bir mekan olan bu medresede biz de uzay yolculuğunun ilk anlarına şahitlik etmiş olduk. Yağıbasan Medresesi Anadolu’da Orta Asya Türk İslam Medrese anlayışı ile inşa edilmiş, rasathane özelliklerini de bünyesinde taşımış olan ve uzay ile ilgili eserlerin de ortaya konulduğu bir merkezdi. Danışmentliler döneminde yapılmış olan bu medrese aynı zamanda uzay yolcularımıza ev sahipliği etmişti. Ziyaret etmişlerdi burayı. Böyle anlamlı bir anda O’nun bu yolcuğuna burada şahitlik etmek, bizim için de apayrı bir gurur kaynağı oldu.” diye konuştu.
TARİHİ MEDRESENİN ÖZEL YAPISI
Medrese, Anadolu’da kurulan pek çok medreseye emsal teşkil etmesi bakımından tarihi bir öneme sahip. Tokat şehir merkezinde bulunan bina, Çukur Medrese adıyla da biliniyor.
Türkiye’nin ilklerinden olan medrese binası ortasındaki yarısı açık kubbe etrafında ise dersliklerden oluşuyor. Klasik İslam medrese mimarisinin güzel bir numunesi olan medresedeki yarım kubbeden gök hareketlerini takip etmek mümkün.
46 yıldır tamir ettiği tüplü televizyonlara hayat veriyor