a

Kadın ve gençlere geleceğin mesleklerinde istihdam imkanı

Kadınlar yenilenebilir eneji bağlamında geleceği kodluyor
Amasya Üniversitesi’nin eş başvuru sahibi olduğu “Kadınlar Yenilenebilir Enerji Bağlamında Geleceği Kodluyor” adlı 241 bin Euro bütçeli proje çalışmaları kapsamında Samsun’da bir basın toplantısı düzenlenerek gazeteciler bilgilendirildi. Toplantıya OMÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü, Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalından Prof. Dr. Metin Yavuz, Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Orta Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Yazıcı, Engelsiz Medya ve İletişim Derneği Başkanı Recep Çağlıyan Güner, Samsun Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Seven, Sosyal Hizmetler Uzmanı ve Karadeniz Yeni Ufuklar Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hicran Karadoğan Kınık ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Prof. Dr. Ünal Kurt tarafından yapılan sunumda BEYAZAY Derneği’nin başvuru sahibi olduğu, Amasya Üniversitesi’nin eş başvuru sahibi olduğu “Kadınlar Yenilenebilir Enerji Bağlamında Geleceği Kodluyor” adlı 241 bin Euro bütçeli proje çalışmaları anlatıldı

Amasya’da sürdürülen projenin bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Ünal Kurt, proje kapsamında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, bu sayede katılımcılara uluslararası deneyim kazandırılmayı amaçladıklarını söyledi.
Finlandiya’da anaokulu ve üniversiteleri ziyaret ederek eğitim konusunda gözlem yapma fırsatı bulduklarını kaydeden Proje Yürütücüsü Kurt, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’nün sözleşme makamı olduğu “Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında yaptıkları faaliyetleri anlattı.
Kurt şunları söyledi: “Projemizin yurt dışında Finlandiya ve Danimarka olmak üzere iki önemli faaliyeti vardı.

Finlandiya’yı seçmemizin nedeni özellikle eğitimi alanında dünyadaki en iyi örneklerinden biri olmasıydı.

Danimarka ise, rüzgâr enerjisi konusunda dünyanın başlangıç noktasıdır. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılarak atanmamış öğretmen adaylarımız ve mühendis adayı öğrencilerimizin istihdam edilebilirliklerini arttırmaya yönelik çalışmalar yaptık.”
“Proje kapsamında hedef gruplara; Temel Kodlama ve Robotik, Blok Tabanlı Kodlama ve Robotik, STEM+A, Nesnelerin İnterneti, Yenilenebilir Enerji, PLC/SCADA, CAD/CAM, 3D Yazıcı teknolojisi, İnsansız Hava Araçları teknolojisi, KAIZEN, TRIZ, 5S, Six Sigma, Verimlilik, İş Güvenliği, İlk ve Acil Yardım gibi çok sayıda onaylı sertifika içeren kurslar düzenledik. “Projemiz yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir gelecekte, geleceğin mesleklerinin gerektirdiği yetkinliklere sahip, toplumsal cinsiyet eşitliği gözeterek ve dezavantajlı kadınlara pozitif ayrımcılığı esas alan bir yaklaşımla “insana ve kadına yakışır işleri destekleyen” faaliyetler gerçekleştirdik. Amasya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Türkiye Beyazay Derneği Amasya Şubesi ile yürüttüğümüz bu projede kurulan laboratuvarlar, STK temsilcileri iş birlikleri, verilen nitelikli eğitim programlan, seminerler, konferanslar gibi faaliyetleri ile Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat kentlerimize katkıda bulunduğumuza, önemli bir farkındalık yarattığımıza inanıyorum.”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz da “STEM+A, Kodlama konusuna değinerek, Dünyada tüm gelişmiş ülkelerin STEM-A yöntemiyle eğitim verildiğini belirterek, Türkiye’de üniversiteye giden beş kişiden sadece birinin üretime yönelik alanda eğitim aldığını söyledi.
Samsun OLAY

 

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Narin Güran soruşturmasında gözaltına alınanların listesi

timbir - birlik haber ajansi