a

Terme’de kadın istihdamı artıyor

Samsun’un Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, yaptıkları ve öncülük ettikleri projelerle Terme’de kadınların üretime katılmalarına destek vermenin yanı sıra alternatif tarıma yönelimi de desteklediklerini, böylece Terme’nin ekonomik kalkınmasındaki kadının rolünü artırdıklarını söyledi.

Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, kadınların ve alternatif tarımın gelişimine yönelik adımlar attıklarını, projeler geliştirdiklerini, bu projelerin kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarını artırmasının yanı sıra bölge tarımına yeni kazanımlar sağladığını ve Terme’nin daha da ileriye taşınmasına katkı verdiğini belirtti.

KARADENİZ’İN İLK TESİSİ TERME’DE
Başkan Kılıç, bölgede İstiridye mantarı üretimi konusunda, ciddi bir potansiyel gördüklerini belirterek, “Daha önce bu mantarın kompostu Konya, Bolu ve Çorum gibi yerlerden getiriliyordu, bu da maliyetleri artırıyordu. İşte bu noktada, DOKAP iş birliği ile Karadeniz Bölgesi’nin ilk mantar kompost tesisini kurduk. Şimdi istiridye mantarı üreten kardeşlerimiz, belediyemize ait bu tesisten kompost tedarik ediyorlar” dedi.

75 KADIN GİRİŞİMCİ OLDU
Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç, kadınların iş gücüne katılımını desteklemek, onların hem aile bütçesine katkı sağlamalarını artırmak, hem de üretime girişimci olarak katkı vermelerini özendirmek amacıyla, 7 adet mantar üretim tesisi kurduklarını, Termeli 75 kadın girişimciye istiridye mantarı üretimi konusunda eğitim vererek, bu alanda kadınları güçlendirdiklerini ifade etti.

KURUTMA TESİSİ FAALİYETTE
Başkan Kılıç, alternatif tarıma destek olmak amacıyla bölgede son yıllarda çok iyi pazar bulan Trabzon hurmasına(cennet hurması) yönelim olduğunu belirterek, “Yaş haliyle kilosu 20- 30 liraya satılırken, kurutulmuş haliyle kilosu 200 – 250 TL’ye alıcı buluyor. Üreticimizin, girişimcimizin daha iyi kazanç elde etmesi ve bölgede alternatif tarımın zenginleşmesi için OKA desteğiyle kurutma tesisi kurmak için ihaleye çıktık. Manisa’dan bu işi bilen bir kardeşimiz geldi ve ihaleyi aldı. Şimdi hurmalarımız, meyvelerimiz kurutularak piyasaya verilebiliyor” diye konuştu.

PAKETLEME TESİSİ DE YAPILIYOR
Kurutma tesisinin faaliyete geçmesinin ardından yeni bir ihtiyacın ortaya çıktığını bunun da paketleme tesisi olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, yine OKA’dan aldıkları destekle paketleme tesisini kurma çalışmalarını başladıklarını söyledi. Başkan Kılıç, paketleme tesisinin tamamlanmasıyla Terme’deki kadın girişimciler ve üreticiler başta olmak üzere alternatif tarım ve istiridye mantarından ilçeye girecek kazancın kat be kat artacağını ifade etti.

KADIN KOOPERATİFİNE TAM DESTEK
Terme’de kadınlara yönelik desteklerinden birinin de Hüseyin Mescit Mahallesi ve çevresinde oluşturulan Terme Marifetli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi olduğunu belirten Başkan Ali Kılıç, “Bu kooperatif, kadınlarımızın sedef kakma, ahşap işleri, süslü ev eşyaları, gümüş takı tasarımları gibi alanlarda üretim yapmalarını sağlıyor. Böylece, dezavantajlı kadınlarımızın hem ekonomik hem de sosyal hayata aktif katılımları destekleniyor. Bu bağlamda, hem valilik hem de belediye olarak, kadınlarımızın çalışma alanlarına özel destek sağladık. İlçemizde 3-4 noktada, bu kooperatifin ürünlerini satabilecekleri yöresel ürün alanları oluşturduk ve onlara her noktada destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

KALKINMAYA ÖNEMLİ KATKI
Yaptıkları projelerin, Terme’deki kadınların ve alternatif tarımın gelişimi için büyük adımlar olduğunu belirten Başkan Kılıç şöyle devam etti: “Kadınlarımızın girişimcilik ve üretim yeteneklerini önemsiyoruz ve onları desteklemeye devam edeceğiz. İnanıyorum ki, bu projeler, Termemizin ekonomik ve kültürel tabanını güçlendirecek, yerel ürünlerimizin değerini artıracak ve bölgemizin kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Her biri, bölgede yaşayan vatandaşlarımız için yeni istihdam fırsatları oluşturuyor ve özellikle kadınlarımızın ekonomik bağımsızlıklarını güçlendiriyor. Bu projeler, aynı zamanda bölge tarımının çeşitlendirilmesine ve yerel ürünlerin daha geniş pazarlara ulaşmasına imkan tanıyor.”

“KADINLAR ÖNCELİĞİMİZ”
Terme Belediye Başkanı Ali Kılıç açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu süreçte, bölge halkımızın ve tüm paydaşlarımızın destek ve katkıları sayesinde, Terme’mizdeki kadınların ve alternatif tarımın gelişimi için önemli adımlar attık. Bu projelerle, yerel kalkınma ve sürdürülebilir gelişim hedeflerimize ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bölge halkımızın ve özellikle kadınlarımızın üretimde daha etkin rol almalarını sağlamak, onlara yeni beceriler kazandırmak ve ekonomik özgürlüklerini artırmak, bizim için büyük bir öncelik. Bu projelerle, Termemizin her açıdan gelişimini destekleyen, yerel ekonomiyi canlandıran ve toplumsal refahı artıran sonuçlar elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu projelerin başarıya ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Terme’mizi daha parlak bir geleceğe taşımak için attığımız bu adımlar temel taşlarıdır. Birlikte, daha güçlü, daha müreffeh ve daha yaşanabilir bir Terme inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz.”

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Tüm canlıların hizmetindeyiz”

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0

timbir - birlik haber ajansi